Privatliv på nettet kan opnås på én sikker måde: Ved aldrig at benytte dig af internettet på nogen som helst måde.
Da det er noget nær umuligt i dag at leve et liv uden at være på nettet, kigger vi her nærmere på, hvordan man beskytter sit online privatliv.
Tag lige et par minutter, hvor du tænker over, hvor mange oplysninger du egentlig deler om dig selv på nettet.
Det er nærmest med statsgaranti ikke så få. Fra opslag på sociale medier, online chats, koder til netbank, betalingsoplysninger, søgehistorik på alverdens hjemmesider osv …
Siden internettets spæde start i 90’erne er vi kun blevet endnu mere synlige online. Og det stopper slet ikke her. Man kan nærmest leve et helt liv kun ved at være online.
Man kan tale med sine venner og familie, man kan udføre arbejde online, man kan bestille mad og andre nødvendige dagligvarer, man kan tale med sin læge osv.
Alt, hvad man foretager sig online, efterlader dog et spor, hvis man ikke tager sig sine forholdsregler.
Her får du 5 effektive måder at opnå et mere beskyttet privatliv online.
Dit privatliv på nettet er mange penge værd
Selvom det kan virke ubetydeligt, når du besøger en hjemmeside med artikler om tøj til gravide, så er dine data guld værd. Man kan nemlig målrette markedsføring til din online profil meget nøje. Du kan forvente reklamer relateret til de hjemmesider, du besøger.
Retargeting sørger for, at du bombarderes af annoncer fra hjemmesider, du har besøgt. Hvis den pågældende virksomheder annoncerer på Facebook eller YouTube, vil du fx møde reklamer her.
Alt, hvad du foretager dig online, er altså med til at forme en nøjagtig profil af, hvem du er som person. Mange mennesker synes, at det er ret ubehageligt, at man sådan bliver kigget over skulderen online.
Men det kan faktisk blive værre endnu!
Når din online sikkerhed er i fare
Det kan ligefrem kompromittere din online sikkerhed, hvis du ikke passer på. Du vil for alt i verden ikke have, at nogen skal få adgang til din netbank fx.
Man skal passe på med at smide om sig med koder og personlige oplysninger. Offentlige WIFI-forbindelser kan være det rene gift at benytte sig af, hvis man ikke passer på.
Heldigvis er der ret enkle måder at beskytte sine data på, når man er online.
Her får du 5 effektive måder at opnå et mere beskyttet privatliv online.
1) Begræns brugen af sociale medier
Sociale medier er smarte og nærmest uundværlige for rigtig mange mennesker i Danmark.
Man holder kontakten ved lige med venner, kollegaer og familie. Man tilmelder sig begivenheder af enhver slags. Man følger med i, hvad kendte foretager sig. Man tjekker nyheder. Man deltager i kommentartråde. Man deler billeder af sig selv i alle mulige slags situationer. Man skriver status-updates på, hvad man går og foretager sig …
Ja, hvad bruger man egentlig ikke sociale medier til?
Da vi er så aktive på sociale medier som fx Facebook, Instagram, Twitter, TikTok og Snapchat er det ikke småting, man kan samle op af data. Det er faktisk et enormt tag selv bord af alle mulige forskellige oplysninger, hvis man ikke tænker sig en smule om.
Sociale medier er gratis at benytte sig af – men du betaler alligevel en høj pris
Det er ren guf for virksomheder, når de kan dykke ned i posen med data om alle mulige forskellige mennesker. Man kan målrette sin markedsføring efter, hvad den almindelige borger interesserer sig for.
Man skal naturligvis afsætte mange ressourcer til at sætte sig ind i de data, der opsamles. De store virksomheder har dog godt tjek på, hvordan dine data kan hjælpe dem på vej.
Tænk over det, når du poster, kommenterer eller liker et eller andet på Facebook.
Det er ikke sikkert, man får omgående afregning for sine data i form af reklamer. Men man kan være sikker på, at ens gøren og laden på sociale medier opsamles til brug for interesserede.
Du betaler ikke med penge for at have en konto på de store sociale medier. Du betaler med dine data. Heldigvis er det muligt at begrænse opsamlingen af oplysninger om dig.
Indstil din profil, så ikke alle kan lure med
Du kan værne om dit privatliv på sociale medier ved at gå ind i indstillinger og sætte en stopper for, at alle kan kigge med. Du kan sørge for, at dine opslag ikke er offentlige. Det er også vigtigt, at dit telefonnummer og email-adresse ikke er offentligt synlige.
Man skal måske også tænke sig en anelse om, hvad man deler af opslag. Hvis din profil er offentlig og du deler feriebilleder, ved indbrudstyven jo godt, at der er fri bane hjemme hos dig.
Du bør aldrig taste koder og andre følsomme data ind i åbne chats. Det gør det meget nemt at få adgang til steder, hvor du virkelig ikke ønsker at andre skal finde indenfor.
Det korte af det lange: Vær forsigtig med, hvordan du benytter dig af sociale medier.
2) Lad være med at bruge den samme kode alle steder
Kodeord er vejen ind mange steder på nettet. Det kan dreje sig om steder, hvor uvedkommende absolut ikke bør have adgang.
For at sikre dig bedst muligt, bør du kun benytte dig af stærke kodeord, som er svære at regne ud. Og så bør man ikke anvende den samme kode mange forskellige steder.
Et stærkt kodeord er langt og indeholder flere forskellige tegn. Det er direkte naivt at bruge sit efternavn, fødselsår, vejnavn osv. som kodeord. Det er alt for nemt at regne ud for dem, der forsøger at tiltvinge sig adgang indenfor.
Når ét kodeord giver adgang til flere steder
Dit kodeord til din netbank bør ikke være det samme som til nogen andre steder. Det samme gælder, hvis du har installeret alarmsystemer i dit hjem. Kodeord til vigtige steder bør altid være unikke og stærke.
Det er naturligvis ikke alle adgangskoder, der behøver være lige stærke. Det kan måske gå an med nemme koder at huske, hvis indholdet ikke er personfølsomt.
Her bør du kun anvende unikke og stærke adgangskoder
For at gøre det så overskueligt som muligt, så får du her en liste med steder, hvor du bør beskytte dig bag stærke koder. Og lad nu være med at anvende samme kodeord flere steder.
Selvom du er beskyttet bag MitID er der gode grunde til at anvende et stærkt kodeord også.
- WIFI-netværk
- Netbank
- Computer
- Smartphone
- Sociale medier
- Streaming-tjenester
- Cloud-tjenester
Det korte af det lange: Vær omhyggelig med dine kodeord. Brug stærke koder, som er umulige at regne ud.
3) Opdatér software på dine enheder
Det er meget vigtigt at reagere på det, når der gøres opmærksom på opdateringer af software.
De nyeste opdateringer rummer nemlig den højeste grad af sikkerhed. Det er således ikke kun de forskellige features på din smartphone, der bliver pudset af – det samme gør den online sikkerhed.
Hvad man ikke ser, har man ikke ondt af. Du kan af gode grunde ikke vide, hvor stor fare du er udsat for på daglig basis, når du går online. Hvis du lader opdatering af software finde sted, lever du et mere privat og sikkert liv online.
Der søges konstant efter sårbarheder i software
Hvor der er noget at komme efter, er der tyveknægte til. Hackere sidder således klar til at finde sårbarheder i nærmest ethvert stykke software. Hvis man kan tiltvinge sig adgang til personfølsomme oplysninger om dig, kan man måske berige sig på den ene eller anden måde.
Al software rummer fejl, som kan medføre risici.
Det er derfor ikke for sjov, når du gøres opmærksom på opdateringer. Lad være med at udsætte dem for længe. Brug i stedet et minut eller to på at blive helt up to date, når meddelelsen om en opdatering kommer.
Når apps bliver til cyber-våben
Vi downloader apps i en lind strøm og tænker egentlig ikke nærmere over sikkerheden.
Man går ud fra, at der er styr på tingene. Men faktisk udsætter man altid sig selv for mulige risici. En ellers uskyldigt udseende app kan således ligefrem forvandle sig til et cyber-våben, hvis ondsindede kræfter får adgang indenfor.
Dine data kan blive solgt på det sorte marked til højestbydende. Hvis det er koder til dit alarmsystem eller din netbank, kan man godt tjene gode penge på dem.
Det korte af det lange: Tænk over hvilke apps, du henter ned på dine enheder. Opdateringer er ikke til for sjov – installér dem, når du ser dem.
4) Anvend to-faktor godkendelse
To-faktor godkendelse betyder i al sin enkelthed et ekstra lag af beskyttelse. I Danmark kender vi alle til MitID (tidligere NemID), som anvendes til at få adgang til en lang række tjenester. Den ekstra faktor kommer i form af det kodeord, man anvender, når man logger ind via MitID.
Før to-faktor godkendelsen brugte man kun et enkelt kodeord til at logge indenfor – også på steder med særdeles personfølsomme oplysninger. Mange brud på sikkerheden førte til MitID som almen to-faktor godkendelse i Danmark.
MitID kan både bruges som et fysisk kort eller en app
Det er klart nemmest at gøre brug af MitID, når tjenesten ligger som en app på telefonen. Her skal man ikke finde det kort frem, som ellers var måden, man anvendte NemID på i starten.
Man får adgang indenfor på et kort øjeblik via MitID. Løsningen kan også bruges til at underskrive vigtige papirer, da tjenesten validerer din identitet.
Det er således meget vigtigt, at dit MitID ikke anvendes af andre end dig.
En kode man kender og en kode fra noget man har
To-faktor godkendelse medfører, at man både en anvender en kode, som man kender – og en kode, som stammer fra noget, man har. Det er derfor to lag af beskyttelse, man skal tvinge sig adgang til. Lettere sagt end gjort.
MitID bliver selvfølgelig også hele tiden udsat for angreb. Løsningen fornyes og forbedres derfor hele tiden i forhold til sikkerheden.
Det korte af det lange: To-faktor godkendelse som MitID værner effektivt om dit privatliv på nettet.
5) Pas på, når du deler personlige oplysninger
Internettet kan ikke vide noget, som ingen har fortalt det om. Derfor afhænger dit privatliv på nettet rigtig meget af, hvad du selv fodrer det med.
Når du accepterer cookies fra masser af hjemmesider, efterlader du dig eksempelvis spor, som man kan benytte sig af.
Hvis du ligefrem deler ud af din gøren og laden på sociale medier og ubeskyttede chat-samtaler er du som en åben bog. Der er direkte adgang indenfor til alt, hvad du fortæller om dig selv, hvis du ikke passer på.
Kend forskel på dit og mit
En Messenger-tråd fra Facebook er faktisk ikke særlig godt beskyttet.
Pas derfor på med at dele personlige oplysninger, som kan kompromittere din sikkerhed. Man kan chatte med andre om et eller anden emne – og vupti – så dukker der reklamer op med relation hertil.
Hvordan mon det kan lade sig gøre?
Man kan ligeså godt se det i øjnene. Man bør kun dele ud af private oplysninger, hvis man er absolut sikker på, at uvedkommende ikke får adgang til informationerne.
Hvem kigger med?
Man kan spørge sig selv, om man egentlig ønsker at alle kan få adgang til alt, hvad man fortæller om sig selv online.
Det kan være, at ledelsen på ens arbejdsplads har bedst af ikke at vide alt for meget om, hvad du foretager dig, når du ikke er på arbejde.
Man kan ofte hjælpe til selv, når det komme til at beskytte sit privatliv på nettet. Hvis du ikke fortæller noget om dig selv, er der heller ingen, der kan få adgang til det.
Problemet er så bare, at man efterlader sig online spor – nærmest uanset, hvad man laver på nettet.
Det korte af det lange: Et stykke af vejen bestemmer du selv, hvad der ligger af oplysninger om dig online.
Andre hjælpemidler til at opnå privatliv på nettet
Gør brug af en VPN
VPN står for Virtual Private Network og hjælper til med at anonymisere din internetforbindelse. Man tegner et abonnement på en VPN-tjeneste og får herefter skjult sin IP-adresse.
Med en skjult IP-adresse er det ikke til at spore, hvor du befinder dig – og hvem du er.
Der er dog store forskelle på VPN-tjenester. Man kan med fordel studere, hvor meget den givne VPN egentlig beskytter dine online data.
Amerikanske VPN-tjenester er fx underlagt love og regler, som gør, at de skal opsamle data om brugerne.
Anvend forskellige browsere
Browsere opsamler søgeresultater. Alt, hvad du foretager dig i en browser, bliver gemt og ligger tilgængeligt på den ene eller anden måde.
Hvis man ønsker at holde arbejde og privatliv adskilt, kan man med fordel benytte sig af forskellige browsere.
Mange browsere kan tilmed benyttes ‘inkognito’, hvor der ikke gemmes data.
Så skift mellem fx disse browsere, når du vil sprede dine data ud:
- Firefox
- Microsoft Edge
- Google Chrome
- Apple Safari
- Opera
- Brave
- Vivaldi
DuckDuckGo fortjener særlig opmærksomhed, da denne browser gør et stort stykke arbejde for at sikre dig privatliv på nettet.
Søg anonymt på Google
Prøv at klikke på de tre små prikker oppe øverst til højre på et vindue i Google Chrome.
Tredje mulighed hedder ‘Nyt inkognitovindue’. Hvis du åbner et sådant kan du søge anonymt på Google, hvor dine data ikke opbevares.
Det er et lille simpelt greb, som mange ikke kender til. Det har så den ulempe, at du ikke kan navigere hurtigt rundt ved hjælp af fx gemte log in-oplysninger og koder.
Installér antivirus-software
Et godt antivirus-program hører ikke fortiden til. Selvom man kan komme langt ved at opdatere de værktøjer og apps, man benytter sig af, kan dine enheder stadig have godt af antivirus.
De mest kendte stykker software er ofte de bedste at anvende.
Overvej derfor nøje, om ikke også du kan have gavn af et abonnement på Norton, Avast, BitDefender, Avira eller andre af de mest benyttede antivirus-programmer globalt set.
Slet jævnligt cookies fra dine enheder
Vi accepterer i stor stil cookies, når vi besøger forskellige hjemmesider.
Cookies anvendes som sagt til at vise dig målrettede reklamer ud fra dine lagrede data på nettet. Hvis du ofte besøger hjemmesider omhandlende sport, vil du fx se reklamer med relation hertil.
Men cookies kan også bruges som sporingsredskab. Man kan altså tegne et ret klart billede af, hvem du er, og hvad du foretager dig på internettet. Cookies er med andre ord til stor ulempe, hvis du ønsker mere privatliv på nettet.
Du kan slette cookies nemt og hurtigt fra indstillingsmenuen i din browser. Vær dog opmærksom på, at der også findes super-cookies, som er mere besværlige at blive af med. Her skal der et særligt program til (fx MAXA Cookie Manager).
Gå dine indstillinger igennem
For at slette cookies, åbner du ‘Indstillinger’ i din browser. Vælger ‘Sikkerhed og privatliv’ og herefter ‘Cookies og andre websitedata’.
Nu går du til ‘se alle cookies og websitedata’. Tryk ‘Slet alle’ for at blive dem kvit. Der dukker desværre straks cookies op efter sletning, hvorfor det er nødvendigt med jævnlige besøg i sikkerhedsindstillingen på denne måde.
Du kan også foretage diverse indstillinger af cookies, så du ikke bliver bombarderet på samme måde. Det er i det hele taget et besøg værd at kigge forbi ‘Indstillinger’ i din browser. Her kan du skræddersy din online tilstedeværelse på mange brugbare måder.
Et hurtigt klik på ‘Forbedret beskyttelse’ i stedet for ‘Standardbeskyttelse’ tager ikke mange sekunder.
Ryd jævnligt browserdata
Du kan også rydde dine browserdata og på den måde starte på en frisk ved at besøge ‘Instillinger’ i din browser.
Dette er et meget anvendeligt greb, hvis du ikke ønsker at andre, der bruger samme enhed, skal kunne se, hvilke hjemmesider, du har besøgt.
Det er dog ikke det samme, som at brugernavne og adgangskoder, gemt på enheden, bliver slettet. Her skal du ind under ‘AutoFyld’ for at rette op på den side af sagen.
Det er alfa og omega, at der ikke ligger gemte log in-data på enheden, hvis den bruges af andre end dig selv. Det bliver meget nemt at få adgang til de sites, du ellers anvender brugernavn og koder for at logge dig indenfor, hvis du ikke er forsigtig.
Log ud af dine konti efter brug
Log ud efter brug!
Det er et simpelt og effektivt tip, som er meget nemt at benytte sig af. Der er flere gode grunde til, hvorfor man bør logge ud igen efter brug.
Hvis du både er logget ind på din mail-konto, Facebook og Google er det ganske nemt at kæde dine data sammen. Det er simpelthen en lækkerbidsken for sporingsværktøjer, der laver en online profil på dig så let som ingenting.
Ikke at logge ud kan også have andre konsekvenser. Det kan være, at andre bruger samme enhed som dig. Nogle sites lader dig forblive logget ind ganske længe – også efter vinduet er lukket ned.
Det er en god internetvane at logge ud igen efter brug.
Slå lokalitetstjenester og GPS fra
Lokalitetstjenester er nødvendige på nogle hjemmesider. Det kan fx være Google Maps, der skal kende til, hvor du befinder dig, for at tilbyde sin service.
Det kan også være vejrudsigter for dit nærområde, som nemt giver dig den kommende prognose ved, at du slår lokalitetstjenester til.
En åben GPS på din smartphone er dog lig med et aktivt sporingsapparat. Det vil være til at se, hvor du befinder dig – når som helst og hvor som helst.
Mange mennesker synes, at det er lidt skræmmende, hvor god Google er blevet til at spore også fysiske aktiviteter.
Vha. lokalitetstjenester kan der dannes udførlige rapporter om, hvad man går og foretager – blot ved at have en tændt smartphone med netadgang, GPS og lokalitetstjenester slået til.
Gå offline, hvis du ønsker at lukke ned for alt.
Alternativt kan du nøjes med at slå lokalitetstjenester og GPS fra.
Konklusion – Du kan gøre meget for at opnå mere privatliv på nettet
Det er faktisk ikke så få ting, man selv kan gøre for at opnå mere privatliv på nettet. Mange bække små, fristes man til at sige.
Meget kommer naturligvis også an på, hvad man foretager sig på nettet. Hvis det er tophemmeligt arbejde, der udføres, kræver det helt sikkert større sikkerhed end mere uskyldige ting.
Man kan også spørge sig selv, hvor meget anonymitet, man egentlig ønsker sig. Mange er helt ligeglade med, om man kan spore, hvad der surfes efter på nettet – for andre er det grænseoverskridende, når ens internet-historik ligger frit tilgængelig.
Og lad så vær med at klikke på links i mails eller sms’er, der ser suspekte ud! Du har heller ikke en rig onkel i Afrika, der pludselig tilbyder dig millioner af dollars for lige at dele dine bankoplysninger med ham …
Nu har du fået nogle værktøjer, der hjælper dig på vej mod en langt højere grad af anonymitet og sikkerhed online.