Det er nærmest umuligt at forestille sig en hverdag uden brug af et eller andet kodeord. Men hvordan laver man egentlig et sikkert password, som er noget nær umuligt at gætte sig frem til?
Man kan tage én ting for givet:
Hvis ikke man passer godt nok på, når man går online, så udsætter man sig selv for risici. Ved kun at bruge stærke og sikre kodeord kan man komme langt.
Vi viser dig, hvordan du laver sikre kodeord, så det kun er dig, der har adgang indenfor.
Her bør man bruge et sikkert password
Der er naturligvis forskel på, hvor sikkert et kodeord behøver at være.
Spørg dig selv, om der er ting, som du under ingen omstændigheder ville vise frem til fremmede. Hvis det er tilfældet, skal du lægge dig i selen og gemme dine oplysninger bag et stærkt password.
Det kan koste dig dyrt at køre på automatpilot og genbruge det samme password – eller vælge et, som er meget let at regne ud.
Her skal der sikre kodeord til:
- WiFi-forbindelser
- Sociale medier (Facebook, Instagram, Twitter osv.)
- Enheder (Tablet, Computer m.m.)
- Videoovervågning
- Netbank
- Cloud-forbindelser
- Webshops
- Streaming
Det kan også sagtens være, du vil have det bedst med et stærkt password andre steder. Prøv at notere dig, hvor du logger ind i løbet af en dag. Måske er der grund til at ændre kode efter at have læst denne artikel til ende.
Sådan laver man et sikkert password
Nogle hjemmesider hjælper på vej til at lave et stærkt kodeord. Men du kan ligeså godt selv lære fremgangsmåden, så du aldrig kommer til at gemme personlige oplysninger bag et svagt password igen.
Opskrift – Et stærkt kodeord
- Brug ikke ord, som har direkte relevans til dit liv. Det kan være navne på familiemedlemmer, vejnavne, sportshold, kæledyr osv. Det er ALT for nemt at gætte sig frem til.
- Gør ikke brug af enkelte ord. Hackere anvender nemlig systematik for at aflure adgangskoder. Det er derfor klart at foretrække at kombinere flere ord og tegn.
- Et godt password er langt – ikke kort. Det gør det selvfølgelig sværere at huske for dig selv også. Brug minimum 10 tegn og en blanding af både bogstaver, tal og specialtegn – som fx _, &, $, *, og £.
- Bland både store og små bogstaver.
- Hvis du ved med dig selv, at du ikke kommer til at kunne huske et kodeord med specialtegn, så lav et MEGET langt kodeord i stedet for. Hvad med Specialskoleforstanderindekontor? Sammensatte ord kan således være et greb i værktøjskassen, der hjælper dig til større datasikkerhed.
- Hvis du har mod på det, kan det øge sikkerheden at erstatte nogle bogstaver med lignende specielle tegn. Fx $ør£n$farharPEngE. Eller måske M!nH@ve£rSup£rFl0t. Bemærk at o’et i Flot faktisk er et nul. Sådan kan man bruge små finurligheder til at lave kodeord, der er så godt som umulige at lure sig frem til – selv for hackerens software.
Det er også vigtigt, at man aldrig skriver koden ned, så den ikke findes på den måde. En stærk og sikker kode bør kun findes inde i hovedet på den, der har lavet den.
Det er NO GO at bruge det samme password mange forskellige steder
Hvad er værre end at få afluret en adgangskode?
Svar: At få afluret en hel række af adgangskoder.
Selvom det er det nemmeste, så bør man aldrig benytte samme password flere steder, hvor du gemmer på personfølsomme oplysninger.
Hvis samme kodeord giver adgang til en hel samling af oplysninger om dig, så lever du livet farligt. Man bør aldrig tage den letteste vej, når det handler om sikkerhed online. Det kan vise sig meget dyrt, hvis uheldet er ude.
Pas på med at lade enheder huske dine koder
Det lette kan være risikabelt. Selvom det kun er dig selv, der bruger din computer, tablet eller smartphone, så pas på med at have koder liggende gemt på enheder.
Risikoen skal findes i, hvis enheden bliver stjålet eller brugt af andre end dig selv. Der er fri adgang til personfølsomme oplysninger, hvis du fx lader din computer huske koder for dig.
Kan man bare uden videre logge sig ind på din netbank, så er der mulighed for at overføre penge fra din konto. Absolut ikke det smarteste, man kan forestille sig …
Men hvordan husker man så alle de kodeord i hovedet?
Ja, det kan virkelig være svært at holde styr på alle de adgangskoder, man bruger i løbet af en ganske almindelig dag. En password-manager kan heldigvis hjælpe dig på vej.
Password-manageren gemmer alle dine adgangskoder bag lås og slå. Det er derfor kun nødvendigt at huske på den kode, der giver adgang til selve password-manageren.
Faren ved en password-manager er, at netop denne bliver hacket – og på den måde alle ens adgangskoder. Det er derfor meget vigtigt, at man kun gør brug af en password-manager, som sørger for den højeste grad af sikkerhed.
En god password-manager koster penge!
Hvis man anvender gratis versioner, kan man være sikker på, at man betaler for servicen på anden vis – fx med personlige data til online markedsføring. Det kan godt betale sig at give lidt for online sikkerhed, da alternativet kan vise sig uendelig meget dyrere.
Password-managers med gode brugeranmeldelser:
Du kan læse meget mere om datasikkerhed her på siden.