Bliv selvstændig og bliv herre over dit eget liv! Lyder det ikke dejligt? Rigtig mange stræber efter en tilværelse, hvor man ikke skal stå til ansvar for andre end en selv. Men hvordan kommer man dertil i virkeligheden? Lad os kigge på, hvordan man bliver selvstændig, og hvad det indebærer.
Hvis man vil være selvstændig, skal man ville det 100%. Det nytter ikke noget, at man går halvhjertet ind til opgaven og tror, at det nok skal gå. Der er mange om buddet derude. Du skal smøge ærmerne op og forberede dig på evig konkurrence med andre, der vil det samme som dig.
Her får du de vigtigste ting at forholde dig til, hvis du går med tanker om at blive selvstændig.
Bliv selvstændig – Arbejdet skal bære lønnen i sig selv!
En succesfuld selvstændig kigger ikke udelukkende på pengene. Man skal have passion for det, man laver – ellers er der helt sikkert andre, som kommer til at gøre det bedre end dig. Som selvstændig skal man finde et område, hvor man har hjertet 100% med i det, man laver.
Hvis man føler, at det er et surt slid at stå op til, kan man ligeså godt få et arbejde som almindelig lønslave. Her kan man i det mindste fokusere på andre ting, når arbejdsdagen er omme. Som selvstændig er man i princippet på arbejde 24/7. Der er ingen andre end dig selv at skyde skylden på, hvis noget ikke går som planlangt.
Tjek med dig selv, om du kan være med på følgende udsagn:
- Jeg brænder 100% for at blive selvstændig!
- Jeg er villig til at ofre nærmest alt for at nå mine mål!
- Jeg vil lægge de ekstra timer i arbejdet, som andre ikke gør!
- Jeg tager nederlag som ekstra motivation!
- Jeg stopper ikke, før jeg lykkes!
- Jeg er villig til at sætte alt på spil!
- Jeg har støtte fra mit bagland!
Du kommer ikke sovende til succes
Løvens Hule er et meget populært program på DR, hvor håbefulde selvstændige kan præsentere deres idé for et panel af iværksættere. Hvis man overbeviser medlemmer af panelet, får man hjælp til at føre sine planer ud i livet – både økonomisk og via rådgivning/partnere.
Udsendelserne byder på en perlerække af lykkeriddere, som drømmer at blive herrer i eget hus. Det ene projekt efter det andet bliver dog skudt ned af de fem investorer. Man skal være helt skarp med sin præsentation, hvis man skal have en realistisk chance.
Hvis du vil være selvstændig er der masser af gode råd at tage med fra et program som Løvens Hule. Her bliver det virkelig klart for enhver, at man ikke bare uden videre kan forvente at tjene styrtende med penge som selvstændig. Vejen dertil går gennem dedikation, opfindsomhed – og så masser af hårdt arbejde!
Succeshistorierne, der bekræfter reglen
De fleste håbefulde selvstændige når aldrig der til, hvor de gerne vil hen. Det er de barske realiteter, hvis man ser på gennemsnittet over dem, der forsøger at tage springet. Rigtig mange bliver overraskede over, hvor meget man egentlig skal have styr på som selvstændig.
Når man har et ‘normalt’ job som lønmodtager, behøver man kun fokusere på sine egne arbejdsopgaver. Lønnen går ind hver måned. Som selvstændig skal du forberede dig på perioder, hvor din indtægt er meget svingende. Især den første periode er hård. Det er meget normalt, at man i starten investerer flere penge, end man tjener.
Vi kender alle til succeshistorier om selvstændige, der har scoret kassen. Men for hver selvgjort mangemillionær hører der tusindvis af selvstændige, der aldrig kommer til at tjene, hvad de satte næsen op efter, da de tog springet væk fra en tilværelse som almindelig lønmodtager.
Kend dine styrker og svagheder
At være succesfuld selvstændig indebærer i høj grad, at man kender sine styrker og svagheder. Tro ikke, at du kan det hele selv. Hvis man vil køre one man show, scorer man selvfølgelig hele fortjenesten selv. I langt de fleste tilfælde skal der dog hjælp udefra til, hvis man vil have en realistisk mulighed for at se ens drømme blive til virkelighed.
Det kan være, du er rigtig skarp på et produkt, du vil forhandle. Du er måske god til at overbevise folk om det rigtige i at købe et produkt gennem dig. Når det kommer til det kedelige arbejde med at holde styr på regnskab og moms, står du til gengæld af. Her er det vigtigt at få hjælp af folk med forstand på den side af sagen. Kæden er aldrig stærkere end det svageste led.
De fleste selvstændige arbejder sammen med andre. Hvis du står alene med det hele, er der stor sandsynlighed for, at du kører død i projektet. 99,9% af alle selvstændige har brug for sparring for at blive holdt til ilden. Hvis du har en god idé at føre ud i livet som selvstændig, kan du meget passende gå i gang med at søge efter samarbejdspartner(e) med det samme.
Tjek om der er et marked – Kan du komme til at tjene penge på din idé?
Det første skridt er altid at få en god idé. Hvis du lægger ud med et ønske om at blive rig – koste hvad det vil – risikerer du at fare vild. Du kan dog ikke leve af passion og gode idéer alene. Der er regninger, der skal betales og liv, der skal leves. Det hele koster.
Du skal tjekke efter, om der er reel mulighed for at komme til at tjene penge på det, du ønsker.
- Er der andre på markedet allerede, som bliver svære at konkurrere med?
- Skal du op at bide skeer med store og etablerede virksomheder, som sidder på flæsket?
- Eller er der faktisk ikke så meget at blive klog på under researchen, fordi din idé er så banebrydende, at ingen andre tjener penge på den (end)nu?
Innovation er vigtig som selvstændig. Hvis man kun betræder allerede kendte stier, kan man stille sig om bag i køen. Der har allerede været mange andre før dig. Det bliver svært at tjene penge på allerede afprøvede forretningsmodeller. Man skal evne at se tingene på en lidt anden måde end den gængse. Hvis du ser muligheder, hvor andre ser begrænsninger, kan du træde foran i køen.
Vær realistisk – Men med måde!
En vis portion realisme skal der til som selvstændig. Vilde fantaster, som har ført deres skøreste idéer ud i livet, er der selvfølgelig eksempler på i verdenshistorien. Dette er dog ligesom at finde den berømte nål i en høstak. Du skal bruge en plan for at komme frem i verden – en realistisk og nøje gennemtænkt plan, der tager højde for stort set alt, du kan komme ud for på din vej.
Hvis du bare kaster dig ud i livet som selvstændig uden styring, vil du fejle. Det er så godt som 100% sikkert. Man skal give sig selv lov til at drømme og tænke stort. Rigtig mange selvstændige henter motivation i deres måde at tænke på. Et pessimistisk livssyn hænger ikke sammen med en karriere som selvstændig.
Man skal turde tænke de helt rare tanker, hvor man lykkes og får al den succes, man stræber efter. For at gøre drømme til virkelighed, skal de dog laves om til konkrete målsætninger. At få succes som selvstændig hænger uløseligt sammen med at kunne tage det lange seje træk, hvor man hopper fra trin til trin op ad en lang, stejl stige.
Nogle gange bliver man endda slået tilbage til start. Her skal man tage ved lære af sine erfaringer og gøre det bedre næste gang. Viljen og lysten skal bære dig hele vejen frem mod mål.
Tag ved lære af andre selvstændige, der har taget turen før dig
Det kan godt være, du har en masse nyskabende idéer, du ønsker at føre ud i livet. Fremgangsmåden som selvstændig behøver du dog ikke opfinde. Du kan blot kigge på alle de andre, der har trådt stierne flade før dig. Lad dig inspirere af selvstændige, som er lykkedes med at gøre deres passion til en levevej.
Læs biografier, se YouTube, hør podcasts osv. Der ligger oceaner af viden tilgængelig derude, som kan komme dig til gode. Og det bedste af det hele er, at det er helt gratis. Du skal sådan set bare afsætte tid til at lade dig inspirere. Der er ikke patent på vejen til at blive en succesfuld selvstændig. Du kan kopiere andres fremgangsmåder ligeså tosset, du vil!
Meld dig også gerne ind i fællesskaber, hvor man hjælper hinanden på vej. Tjek efter, om der er grupper på Facebook, der vil være mening i at tilmelde sig. Man behøver som sagt ikke gøre det hele fra bunden af. Des mere man kan tage ved lære af andre, des hurtigere kan man komme frem til det, man egentlig går og håber på.
Bliv selvstændig – Hvordan starter jeg min egen virksomhed?
At starte sin egen selvstændige virksomhed er ret simpelt. Første skridt er simpelthen at gå ind på erhvervsstyrelsen, hvor du kan finde de nødvendige blanketter, du skal udfylde for at starte din egen virksomhed.
Herefter registrerer SKAT din virksomhed og giver den et CVR-nummer. Dette sikrer, at din virksomhed bliver registreret korrekt i forhold til både skat, moms, told og andre afgifter.
Derudover er det lovpligtigt, at alle virksomheder har et navn. Som udgangspunkt skal man selv vælge navnet – men vær opmærksom på, at navnet ikke må ”krænke” andre virksomheder eller være misledende. Du kan også bare benytte dit eget navn som titel på din virksomhed.
Hvis du har brug for mere vejledning eller hjælp, er disse hjemmesider gode for folk, der ønsker at være selvstændige og starte sin egen virksomhed: Virksomhedsguiden og erhvervssparring.
Finansiering
Som du kan læse ovenfor, er det simpelt at starte sin egen virksomhed. Det kan endda også være billigt. Dog vil der for det meste altid være en form for finansiering eller udgift afhængig af hvilken slags virksomhed, du vil opstarte. Det er derfor vigtigt altid at lægge et budget og en forretningsplan.
I dag findes der en masse hjælp, man kan opsøge. Der findes diverse iværksætterfonde og andre ydelser, som hjælper både iværksættere og selvstændige med at starte deres egen virksomhed op. Alle fonde har nogle krav, man derfor kan undersøge, om man kan og vil overholde.
Der er selvfølgelig også altid muligheden, at man kan låne penge i banken. Uanset hvad, er det vigtigt, at man altid kan sælge sit produkt eller ydelse med henblik på samarbejde eller investeringer fra diverse fonde, banker eller samarbejdspartnere.
Hvad gør jeg med momsregistrering?
Du skal kun momsregistrere din virksomhed, hvis du sælger produkter eller ydelser for mere end 50.000 kr. om året. Hvis din virksomhed ikke gør dette, er din virksomhed ikke momspligtig. Du skal dog huske at momsregistrere din virksomhed senest 8 dage, før du starter den.
Momsen er 25 %. Dette vil blive opkrævet hver eneste gang, du sælger et produkt eller en ydelse. Dog kan du så yderligere trække moms fra dine udgifter i forhold til din virksomhed. Så du betaler i princippet kun differencen i moms.
Du vil herudover modtage en introduktionsmappe fra SKAT, som grundigt forklarer dig, hvad du skal sørge for i forhold til SKAT.
Hvad gør jeg så i forhold til pension?
Hvis du tidligere har været lønmodtager eller haft en pensionsordning, kan du overflytte denne pensionsordning til din egen virksomhed. Du kan herefter selv begynde at indbetale penge på din pensionsopsparing.
Bliv selvstændig – Et kæmpestort spring at tage!
At tage springet og blive selvstændig kræver et stort mod – og at du er villig til at lade din indkomst være afhængig af din virksomheds succes.
Når du starter op som selvstændig, stiller du oftest selv kapital, tid, risiko og penge til rådighed for at få virksomheden op at køre. Dog kan du altid starte en enkeltmandsvirksomhed, hvor du personligt hæfter for virksomhedens succes – og hvor der ikke skal indskydes penge.
Der er mange muligheder i forhold til, hvordan du kan opstarte din egen virksomhed. Dog er der en masse regler og procedurer, du altid skal huske at følge. Tag derfor en god snak med en, du kender, der er selvstændig eller læs på SKAT, hvor de vigtigste regler og procedurer er at finde.
Pøj, Pøj med det hele – og husk: Intet er umuligt for den, der bærer viljen i hjertet!